Най-големият действащ вулкан в света изригна за първи път след близо

...
Най-големият действащ вулкан в света изригна за първи път след близо
Коментари Харесай

Най-големият вулкан в света Мауна Лоа се събуди след 40 години

Най-големият действащ вулкан в света изригна за първи път след близо 40 години. Мауна Лоа на Хавайските острови се трансформира в зрелищна панорама, когато стартира да изхвърля талази от оранжева, нажежена лава и димяща пепел.

Хавайската вулканична обсерватория се съветва със чиновниците на службата за ръководство на изключителни обстановки и нейни чиновници ще извършат въздушно разузнаване над 4168-метровия вулкан допустимо най-скоро.

Властите на Хаваите оповестиха, че не са издавани заповеди за евакуация, макар че регионът на върха и няколко пътя в района са затворени, а два приюта са отворени като защитна мярка.

Издадена е рекомендация за рухване на пепел по посока напразно от вулкана, като се чака леко струпване върху корабите в океанските води около югоизточната част на Големия остров. Хората, живеещи на Големия остров на Хаваите, би трябвало да са подготвени за най-лошия сюжет.

Изригването на Мауна Лоа не застрашаваше директно градовете, само че управляващите предизвестиха жителите да бъдат подготвени, в случай че потоците лава стартират да се насочват към обитаемоте места.

 
Всички индикации сочат, че изригването ще остане в зоната на североизточния разлом. Вулканичният газ и фината пепел могат да бъдат отнесени по посока напразно. Така че сигурно бихме помолили хората с респираторна сензитивност да вземат защитни ограничения, с цел да сведат до най-малко излагането на въздействието. Тези на огромния остров би трябвало да бъдат бдителни.
Дейвид Иге, губернатор на Хавай

Много от в този момент живеещите в региона не са били в близост при последното изригване на Мауна Лоа преди 38 години.

Геоложката работа на Съединени американски щати предизвести към 200 000 души на Големия остров, че изригването " може да бъде доста динамично и местоположението и напредването на потоците лава могат да се трансформират бързо ".

Вулканологът Робин Джордж Андрюс, предизвести, че съществува по-голяма опасност, в случай че магмата стартира да се излива от така наречен разломни зони по фланговете на вулкана. Макар че към момента няма данни това да се случва в този момент на Мауна Лоа, " фактът, че това е рискова планина, която не е изригвала от 1984 година - най-дългата пауза в записаната й история.

Най-големият по размер вулкан на Земята, Мауна Лоа, чието име значи " Дългата планина ", обгръща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети дружно. Подводните флангове на вулкана се простират на километри под морското ниво до океанското дъно.

Един от шестте дейни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 година Последното изригване през 1984 година е траяло 22 дни и е провокирало потоци от лава, които са достигнали на около 7 километра от Хило, град на североизток, в който през днешния ден живеят към 44 000 души.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР